<Ant Seg>
Maig  2019
DlDmDcDjDvDsDg
   
   

L`ART EFÍMER A ELCHE DE LA SIERRA

Aquesta pàgina ha estat traduïda automàticament amb
Google Translate ™. Per veure la versió original clica aquí.

INICIS I EVOLUCIÓ

L'art efímer a Elx de la Serra sorgeix fa gairebé 50 anys. Va ser un veí de la nostra localitat, el que en conèixer les catifes de flors de Terrassa va tenir la idea de realitzar-les amb llimadures per la festivitat del Corpus.

El 1963 Francisco Carcelén, un veí de la nostra localitat, en un viatge a Catalunya va contemplar unes catifes de flors i va pensar realitzar una cosa semblant a Elx de la Serra però utilitzant les serradures, a causa del gran nombre de serradora existents en la localitat.

Molt li va costar a Francisco Carcelén convèncer al llavors rector d'Elx, senyor Daniel Potamio, per poder culminar aquesta original idea. Amb l'ajuda dels Grups de Cristiandat va tintar les serradures i es va amagar a les cases d'aquestes persones, perquè fos una sorpresa per a tot el poble.

La primera vegada que les nostres catifes van ser realitzades impactar al poble i tots els veïns van quedar aclaparats.

Des d'aquest any 1964, podem dir que comença l'Art Efímer a Elx de la Serra.

Les catifes dels primers anys eren senzilles en disseny i colors. Principalment eren d'encenall formant senzilles sanefes. Ja el 1966 la Família Galera va començar a realitzar belles catifes el motiu principal eren representacions bíbliques a la Plaça de l'Església. Aquestes catifes es realitzaven a mà, pintant l'esbós a terra i omplint amb encenalls o serradures.

En els anys 70 els alfombristas de l'època marquen la segona evolució de les nostres catifes millorant considerablement la qualitat a causa del objectiu de millorar la gamma de colors utilitzats i dissenys més complexos. El gran avanç d'aquesta època va ser gràcies a la utilització dels motlles de cartró i el garbillo, que és el nom pel qual tots els alfombristas coneixem el cenazo, que permet fer catifes d'un fi gruix.

A finals dels anys 80 té lloc una altra notable evolució a causa del perfeccionament de tècniques en la realització de catifes. Amb això, s'aconsegueix una extraordinària qualitat mitjançant la realització d'impactants i belles catifes, on eren característiques les representacions bíbliques, florals i ornamentals.

L'evolució pròpia de les catifes de serradura evidència aquesta dedicació absoluta, i la concentració en la feina ben feta i en la consecució d'un objectiu. No importen les hores de realització de l'esbós, no importen els motlles a realitzar, ni les nits sense dormir ni els dolors de genoll, i d'esquena que duraran setmanes, no importa res, fa ja temps que en elche de la serra les catifes superar l'eclesiàstic i superar el personal, i van passar a tenir entitat pròpia.

L'evolució pròpia de les catifes de serradís evidència aquesta dedicació absoluta, i la concentració en la feina ben feta i en la consecució d'un objectiu.

 Per això parlar amb un elcheño de catifes, és parlar del seu ésser i de la seva identitat, és parlar d'ells mateixos, com si parlessis d'una família, les catifes es queden al cor, i en veritat allà es queden, com un fill que no tornarà, com un quadre perdut i oblidat del que ens parlen però que mai hem vist. Ni tan sols les fotografies capten el que és una catifa, no capten la seva vida ni el veritable color, ni els volums ni les formes, ni tan sols el treball ni l'esforç realitzat. Perquè hi ha catifes que tenen vida, que per escasses tres hores tenen vida pròpia ...
 Només quan una penya (grup de alfombristas) t'explica una catifa en la intimitat, des del principi, els esbossos rebutjats, els mesos de realització de motlles, el que havia de ser i no va ser, el recordes quan ...

Te'n recordes quan pas un gat ja al matí, i ens va trepitjar pel medi? Te'n recordes quan ens vam haver de posar tots junts i amb els braços agafats perquè no passessin els gossos? I no van passar ...

Te'n recordes quan se'ns va trencar un motlle quan anàvem de camí al nostre tram?

Cadascuna dels centenars de penyes alfombristas té molts recordes quan ... i quan t'ho expliquen, i quan t'ho expliquen i es posen a riure és quan es pot entendre el que signifiquen per als elcheños seves catifes de serradures.

Aquesta és, de manera molt resumida la història de les nostres catifes quant evolució i qualitat. Però per als elcheños les catifes signifiquen molt més. Durant una nit els elcheños fem les coses perquè sí, posant l'interès en l'efímer, oferint el millor que portem dins, orgullosos de la nostra història i del treball realitzat.

La nit de les catifes és la nit més esperada per tots nosaltres. Aquesta nit és molt especial perquè es plasma el treball realitzat durant mesos previs mitjançant la creació d'esbossos, motlles i barreges de serradures. És una nit de convivència amb amics, de xerrades i rialles mentre es treballa, però també de nervis i d'esforç, molt esforç.

L'alba és el més temut, pensar que no s'acaba a l'hora estipulada, que els resultats no són com s'esperava, una vegades millor i altres pitjor, ell ha acabat tothom menys vosaltres o comença la processó i sou aquí. En fi, una nit, de la qual després es parla en nombroses ocasions, que uneix a grans i petits, per tal de fer més boniques per un dia, millor dit per unes hores, els carrers del nostre poble.

Són hores, 3 per ser exactes, les que es poden contemplar les catifes fins que són trepitjades per la processó del Corpus Christi juntament amb els nens que han pres aquest any la comunió.

Les catifes de serradures són la tradició més arrelada a Elx de la Serra, la que ens fa sentir especials i artistes per una nit. Mostra d'això és el gran nombre de participants, al voltant de 600 persones, grans i petits, dels 3500 habitants fem catifes. Agrupats en 30 penyes alfombristas pels carrers i places del recorregut de la processó del Corpus Christi, que engloben al voltant de 1700 m2.

Però el millor de tot, és que estem convençuts de la continuïtat de la tradició perquè són molts els joves involucrats.

La Festa del Corpus Christi és interpretada de diferent manera, depenent de la gent que la celebra a cada localitat. Ja que mentre que la festivitat per si és una festivitat de l'Església Catòlica, els actes que a aquesta acompanyen són propis de cada localitat, són una forma de manifestació artística que resumeix l'essència mateixa del poble i dels seus habitants.

Les catifes de serradures suposen un abans i un després en la celebració d'aquesta festivitat a la localitat i en la concepció i definició del poble d'Elx de la Serra i dels seus habitants ja que passen a integrar l'essència mateixa del seu ésser.

Les catifes de serradures fan als elcheños únics i especials i no només durant unes hores, ni uns mesos ni tan sols uns anys, els fa especials de per vida, ja que el elcheño-alfombrista en les seves catifes, en què ha fet i en les que farà, en les que van sortir millor del previst i en les que no van aconseguir l'objectiu proposat, ni reflectir l'esforç realitzat.

El 1994 les catifes de Serradures van ser declarades d'Interès Turístic Regional, fet que va consolidar la tradició al poble i la competitivitat entre penyes alfombristas per realitzar catifes cada vegada millors, caracteritzades pel mil · límetre de gruix.

Actualment, treballem per aconseguir la Declaració d'Interès Turístic Nacional i poder seguir reconeixent el treball i esforç dels alfombristas elcheños.

L'assistència a aquest IV Congrés Internacional d'Art Efímer, és per a nosaltres un pas més en la nostra promoció i difusió, així com un honor per poder compartir aquests dies amb grans alfombristas com tots vostès. Compartir experiències, idees, suports, i seguir treballant tots junts pel reconeixement i la qualitat de l'Art Efímer.

www.alfombrasdeserrin.net

Amb la Col·laboració de:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2012 - IV Congrés Internacional d'Art Efímer