<Ant Seg>
Abril  2019
DlDmDcDjDvDsDg
         

Comunicats de premsa

Tornaveu

http://www.tornaveu.cat/edicio/63


 

Tornaveu - Els catifaires catalans presideixen i participen la Comissió Internacional d’Entitats d’Art Efímer

http://www.tornaveu.cat/edicio-76/noticia/9604/els-catifaires-catalans-participen-a-la-comissio-internacional-dentitats-dart-efimer


Catalunya acollirà per primer cop el IV Congrés Internacional d’Art Efímer

Les millors catifes de flors del món engalanaran els carrers de Barcelona

Del 21 al 24 de setembre, se celebrarà al Museu Marítim de Barcelona el IV Congrés Internacional d’Art Efímer que aplegarà més de 30 delegacions d’arreu del món, organitzat per la federació Catalana de Catifaires. Aquest congrés marcarà un abans i un després en la innovació de les tècniques i dels recursos materials i econòmics.

Barcelona esdevindrà a la tardor, per les festes de la Mercè, una exposició de les millors catifes del món. La Ciutat Comtal tindrà un passeig de les Drassanes, florit i perfumat per especialistes, homes i dones que hi posaran el seu millor art, la seva creativitat i el seu saber.

A dos mesos del congres, ja s’han inscrit gairebé 30 delegacions del nostre país i de fora de Catalunya, que comptabilitzen un total de 150 congressistes. La representació estrangera la formaran delegacions de països de tres continents: Mèxic, Alemanya. Bèlgica, Tibet, Itàlia ....
Els objectius del congrés són conèixer i compartir les tècniques tradicionals de l'elaboració de les catifes d'art efímer dels col·lectius i països; analitzar els beneficis socials, culturals i educatius de la participació del col·lectius de diferents edats i nacionalitats, i la valoració artística de les catifes realitzades amb flors i altres materials naturals.
Aprovar la creació d'una entitat jurídica internacional, que garanteixi la continuïtat i pervivència de les catifes d'art efímer i la representativitat dels seus membres; reivindicar el reconeixement social i cultural de les catifes com a element de cultura popular d'interès nacional, en els respectius països i estudiar la influència i benefici econòmic de la confecció de les catifes en la promoció turística de les localitats on es realitzen, són altres fites que pretén el congrés.

Les catifes de flors, l’art efímer català per excel·lència

L’art efímer català comprèn diferents disciplines amb estils, formes i tècniques adequades a cadascuna de les seves manifestacions culturals. Està composat per elements naturals de curta durada i per valuós i bonic que sigui, la seva existència es limita a la vistositat dels elements que el conformen.

A Catalunya, l’art efímer té més de dos segles d’història representat per les enramades, catifes de flors, per l’art floral i altres modalitats com l’arranjament de carrers, ornaments, etc. Té l’origen a finals del segle XIX, en la festa del Corpus, amb l’objectiu de donar un aspecte més fresc, olorós i perfumat als carrers per on passava la processó.

Les catifes de flors són, per excel·lència, el model d’art efímer català que més evoluciona. Des del factor religiós dels seus inicis esdevenen un element de cultura popular i tradicional, arrelat a l’associacionisme català, que actua com un factor integrador de la societat, sense cap més lligam o sustentació que el llegat històric.

El 2005 a Catalunya es constitueix una Federació d’Entitats Catifaires amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir, difondre, conservar la tradició i avançar en la millora de l’art efímer, per assolir més garanties de futur.

Més informació:

Vicenta Pallarés, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires, T. 609 72 57 94
Comunicació, Assumpta Torrent, T. 645 39 82 29

Barcelona, 1 d’agost de 2012

Amb la Col┬Ělaboració de:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2012 - IV Congrés Internacional d'Art Efímer