<Ant Seg>
Maig  2019
DlDmDcDjDvDsDg
   
   

Presentació

L’art efímer català comprèn diferents disciplines amb estils, formes i tècniques adequades a cadascuna de les seves manifestacions culturals. Està composat per elements naturals de curta durada. Per això, per valuós i bonic que sigui, la seva existència es limita a la vistositat dels elements que el conformen. Quan els elements es marceixen l’obra perd vida i el disseny acaba desdibuixant-se fins que desapareix.

A Catalunya, l’art efímer té més de dos segles d’història representat per les enramades, catifes de flors, per l’art floral i altres modalitats com l’arranjament de carrers, ornaments, etc. Aquesta història ens remet a les expressions del culte religiós a finals del segle XIX, a la festa del Corpus. Té els seus orígens en l’objectiu de donar un aspecte més fresc, olorós i perfumat als carrers per on passava la processó. Comença amb les enramades per engalanar els portals i els carrers amb diferents materials i de l’esparciment de pètals de flors i de ginesta olorosa, neixen més tard les catifes de flors amb colors, amb figures i amb formes religioses.

Les catifes de flors són per excel·lència el model d’art efímer català que més evoluciona i més repercussió social té des dels seus inicis. Hi intervenen tres factors: el religiós, l’artístic i el cultural. És el factor religiós el que motiva més als seus creadors. Amb el pas del temps, però, les manifestacions d’art efímer esdevenen un element de cultura popular i tradicional, arrelat a l’associacionisme català, que actua com un factor integrador de la societat, sense cap més lligam o sustentació que el llegat històric. És aquest llegat històric el que passa de generació en generació i que es manté viu per l’interès de les persones que el practiquen.

El 2005 a Catalunya es constitueix una Federació d’Entitats Catifaires amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir, difondre, conservar la tradició i alhora avançar en la millora de l’art efímer, per assolir més garanties de futur. El IV Congrés Internacional d’Art Efímer és un exemple del treball conjunt que la Federació porta a terme. Aquest congrés, sens dubte marcarà un abans i un després en la innovació de les tècniques, dels recursos materials i econòmics, per les experiències compartides. És un congrés obert a totes les persones que els pugui interessar, que serà participatiu, que està preparat i debatut per la Comissió Gestora internacional dels catifaires.

La Federació Catalana d’Entitats Catifaires es complau en presentar-vos l’oportunitat de participar en aquesta trobada d’estudi, d’innovació i de debat. Us convidem a compartir-la amb especialistes d’arreu del món, gaudint de l’ambient catifaire convivencial que ens caracteritza, per fer entre tots, d’aquest Congrés, un autèntic brollador de noves idees que assegurin la continuïtat de l’art efímer amb l’èxit que es mereix.

Estem molt il.lusionats i molt contents de poder organitzar a Barcelona el IV Congrés d’Art Efímer. Esperem la màxima col.laboració dels catifaires, dels voluntaris, de totes les institucions, de les entitats, de les empreses privades i de molts i molts visitants.

Barcelona esdevindrà per les festes de la Mercè una exposició de les millors catifes del món. Barcelona tindrà un passeig de les Drassanes, florit i perfumat per homes i dones que hi posaran el seu millor art, la seva creativitat i el seu saber.

Hereus dels catifaires que ens precedeixen, fent honor al seu llegat, seguirem practicant la nostra dèria de perfumar i guarnir els carrers dels país, amb les nostres mans i amb els nostres cors.

Vicenta Pallarès i Castelló
Presidenta de la Federació d’Entitats Catifaires
Presidenta del IV Congrés internacional d’Art Efímer.  

Objectius del congrés

  1. Conèixer i compartir les tècniques tradicionals de l'elaboració de les catifes d'art efímer dels diferents col·lectius i països.

  2. Analitzar els beneficis socials, culturals i educatius de la participació dels diferents col·lectius de diferents edats, així com la integració de les diferents nacionalitats.

  3. Definir els criteris de valoració artística de les catifes d'art efímer, realitzades amb flors i altres materials naturals.

  4. Aprovar la creació d'una entitat jurídica internacional, que garanteixi la continuïtat i pervivència de les catifes d'art efímer i la representativitat dels seus membres.

  5. Reivindicar el reconeixement social i cultural de les catifes d'art efímer com a element de cultura popular d'interès nacional, en els respectius països.

  6. Estudiar la influència i benefici econòmic de la confecció de les catifes d'art efímer en la promoció turística de les localitats on es realitzen.

Amb la Col┬Ělaboració de:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2012 - IV Congrés Internacional d'Art Efímer